Met zijn tweetjes in de tuin

Afgelopen vrijdag, 4 mei ging de meewerkdag niet door, toch besloten we met zijn tweetjes de tuin in te gaan om de eerste bedden aan te leggen op een stuk voorbewerkte grond.
Onze buurman was een aantal dagen ervoor zo vriendelijk geweest om een stuk grond in de permacultuurtuin voor te bewerken met de frees. Door te frezen verstoor je in feite het bodemleven in je tuin en er worden binnen permacultuur dan ook vaak alternatieve oplossingen aangedragen. Toch wil dit niet zeggen dat er een verbod heerst op frezen; en het is eerlijk gezegd een verademing om niet met de schop door een dik pak brandnetels te hoeven zwoegen voordat je een bed aan kan leggen. Er is ruimte voor experimenteren in de tuin, dus is het dadelijk heel interessant om de verschillen te zien tussen de gebieden in de tuin die allemaal op een andere manier tot stand zijn gekomen; met en zonder vrees, al dan niet verhoogd.

We hebben uiteindelijk drie verhoogde bedden aangelegd en ingezaaid, waarbij we hebben gezocht naar (eenjarige) eetbare planten die een positieve invloed op elkaar hebben (combinatieteelt). Hierbij geldt dat het een kwestie van uitproberen is; er is veel informatie te vinden over planten die een gunstige invloed op elkaar hebben maar uiteindelijk is het ook afhankelijk van de plek waar je tuin is (grondsoort, klimaat enz.).

Verder hebben we met de zeis een pad vrijgemaakt in de rest van de tuin. Het is prettig te zien wat je met twee mensen in een dag kan bereiken! Op de volgende meewerkdag willen we graag de rest van de bedden om het vrijgemaakte veld aanpakken. Dus hopelijk tot ziens op de 13de voor ons eetcafé en de 14de voor de meewerkdag!

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s