Vierde bijeenkomst een succes!

Vandaag hebben we de vierde permacultuur werkdag gehad en er is veel gebeurd! We waren met 9 personen. Waaronder Evan, die in Australië de “permaculture  designers course” volgde en op verschillende plekken praktijkervaring opdeed op het gebied van permacultuur.

We hebben gesproken over de plannen en wensen die er zijn voor de tuin. Ook hebben we gekeken naar het gefreesde stuk grond, waar ongeveer een derde deel al werd ingezaaid met o.a. wortel, melde en pastinaak. We kwamen tot de concusie dat de klei niet de meest ideale structuur had en het goed zou zijn om compost toe te voegen. We zijn vervolgens meteen aan de slag gegaan met het bouwen van een composthoop.
Niemand van ons had echt ervaring met composteren. Het werd mij op de permacultuurschool ook verteld dat het geen eenvoudige klus is om goede compost te maken, je hebt niet voor niets zogenaamde compostmeesters; het is een kunst op zich.

Maar als je de materialen (in dit geval paardemest, papier, as, en heel veel gemaaid plantenafval) hebt, ze wil integreren in je systeem én daarmee de kwaliteit van je bodem kunt verbeteren kan het zeker geen kwaad om het te proberen!

We hebben met zijn allen, laag voor laag, de verschillende ingrediënten voor de composthoop opgestapeld tot een berg die door zijn omvang gaat broeien, waardoor het composteringsproces in werking treedt. Als we regelmatig de berg omkeren (zodat de buitenste laag aan de binnekant komt en kan gaan broeien) zullen we binnen drie maanden bruikbare compost hebben. De paardenstront was te vers om direct te gebruiken en lag in de weg, de rest van de ingediënten was bestemd om afvalmateriaal te worden. Bovendien hebben we door het gebruiken van vers plantenafval (brandnetels ed.) ook weer een deel van de tuin vrijgemaakt met de zeis. Al met al was het een leuke klus om samen te doen en als het werkt dan houden we er een goede hoeveelheid bruikbare compost aan over.

Na een stevige lunch en een kop koffie in de tuin zijn we doorgegaan met het aanleggen van bedden. We hebben een groot bed in de vorm van een mensenlichaam gemaakt. Het plan is om op de verschillende lichaamsdelen de kruiden te planten die een heilzame werking hebben op dat gebied. Ernaast zijn weer een aantal langwerpige bedden aangelegd. Omdat er nog veel wortels van o.a. brandnetels in de grond zitten, hebben we een groot zeil over de nieuwe bedden gelegd om de wortels af te laten sterven. Zodra we genoeg voorgezaaide plantjes hebben kunnen we het zeil verwijderen en beginnen met aanplanten.

Een zonnige, leuke en productieve dag dus!

 

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s