Bijeenkomst 5: tuinieren in de gloeiende zon

Vandaag (22 mei) hebben we met zijn vijven – onder de brandende lentezon – verder gewerkt in de tuin. Zo hebben we de composthoop die we vorige week hebben gemaakt gekeerd en weer toegedekt. Nadat een van onze dappere heldinnen haar arm in de hoop had gestoken bleek na een aantal dagen dat de compost heet genoeg was om te keren. (Het centrum van de hoop moet zo heet zijn dat je je arm er niet lang in kunt houden). Vorige week leerde we dat hoe vaker je je composthoop keert (om de paar dagen), hoe eerder de compost klaar is voor gebruik. Het is op deze wijze mogelijk de compost al na 6 weken te gebruiken.

We hebben verder gewerkt aan de wilgenboog door extra wilgentakken te verzamelen om de boog te verstevigen. Ook hebben we verschillende soorten bonen en andere klimmers langs de rand van de boog geplant. Op de schaduwrijke plekjes van het terrein hebben we aarbeien geplant.

Een deel van het terrein is weer ontdaan van brandnetel, kleefkruid en berenklauw* met de zeis, waardoor er meer ruimte is ontstaan voor andere planten en gewassen om te kunnen groeien, evenals voor onze picknicktafel! Een deel van de brandnetel-/berenklauwwoestenij laten we echter staan, omdat er een hoop insecten (spinnen, mieren, wantsen, vlinders, …) en -zij het helaas voor onze eetbare planten- slakken zijn die profijt hebben van deze planten en de beschutting die ze bieden.

We werden verrast door de hete lentezon dit keer en begonnen we geheel volgens de planning dus te werken op het heetste moment van de dag! Oef…een verbrand ruggetje en wat duizelmomenten later, besloten we voortaan de weersverwachting in de gaten te houden om daar onze werktijden op aan te passen. Bij heet weer zullen we dus ofwel vroeg op de dag ofwel later op de dag gaan werken!

Volgende week gaan we compost halen voor de bedden en kruiden & bloemen inzaaien. Ook kan er verder gewerkt worden aan de wilgenboog en kan de composthoop weer gekeerd worden (mits heet genoeg). Kijk op onze agenda voor de volgende werkdagen.

Hopelijk tot dan!

* Pas op voor deze plant! De plant bevat etherische olie met furocoumarinen, die onder invloed van licht op de huid ontstekingen kan veroorzaken. Echter, De jonge plant is nog niet giftig. De 15-20 cm lange, jonge stengels kunnen gegeten worden en smaken naar een combinatie van zoete komkommer, kokosnoot en mandarijntjes. De stengels moeten geplukt worden voordat het blad zich gaat ontvouwen. Oudere stengels kunnen geschild gegeten worden. Bij het schillen moet dan wel handschoenen gedragen worden om huidirritatie te voorkomen. (Bron; wikipedia)

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s